Yoga

Psykiske og fysiske helsefordeler

Skrevet av: Elisabeth Kolrud Gislerud, psykolog og daglig leder i Bekkestuapsykologen

Yoga er en praksis som gir en rekke psykiske og fysiske fordeler som kan forbedre livskvaliteten på mange måter. Den kombinerer fysiske øvelser, pusteøvelser og meditasjon for å skape en helhetlig tilnærming til velvære.

Yoga og fysisk helse

Fysisk sett hjelper yoga med å øke fleksibiliteten og styrken i kroppen. Gjennom ulike stillinger (asanas) strekker og styrker man muskler, ledd og sener. Dette kan redusere smerter og forebygge skader. I tillegg bidrar yoga til å forbedre balanse og kroppsholdning. Regelmessig praksis kan også ha positive effekter på kardiovaskulær helse og styrke immunforsvaret.

Gjennom ulike stillinger (asanas) strekker og styrker man muskler, ledd og sener. Dette kan redusere smerter og forebygge skader.

Yoga og psykisk helse

På et psykisk nivå kan yoga bidra til å redusere stress og angst. Praksisen involverer dyp pusting og meditasjon, som kan senke stresshormoner og fremme en følelse av avslapning og ro. Regelmessig yoga kan også forbedre søvnmønstre og øke mental klarhet og konsentrasjon.

En annen fordel med yoga er dens evne til å øke selvbevissthet og tilstedeværelse, også kalt mindfulness. Gjennom fokus på pusten og kroppens bevegelser blir man mer oppmerksom på øyeblikket og lærer å akseptere ens egne grenser og utfordringer uten å dømme seg selv.

Yoga som terapi

Yoga har også blitt integrert som en del av terapi for å behandle både fysiske og psykiske lidelser. I terapeutiske settinger brukes yoga ofte som et supplement til konvensjonelle behandlingsmetoder for å hjelpe individer med å takle kroniske smerter, traumer, PTSD (posttraumatisk stresslidelse), angstlidelser og depresjon. Yogaens fokus på bevissthet, tilstedeværelse i øyeblikket og aksept av kroppens signaler kan være svært verdifullt i terapi for å fremme healing og øke livskvaliteten.

Fokus på mindfulness i form av pust, ro og økt tilstedeværelse er sentralt i yoga.

Holistisk tilnærming

Samlet sett kan praktisering av yoga være svært gunstig for både kropp og sinn. Det er en holistisk tilnærming til velvære som ikke bare bidrar til fysisk helse, men også til å skape en balansert og mer harmonisk mental tilstand.

Den holistiske tilnærmingen til yoga, som kombinerer fokus på både kropp og sinn, gjør det til et helhetlig verktøy i opprettholdelsen av god helse. Integrering av yoga i terapeutiske metoder for å jobbe med både fysisk og psykisk helse, er en verdifull måte å fremme en sunn og balansert livsstil.

Mindfulness er en integrert del av yogapraksisen der vi jobber med å være mer til stede i kroppen og pusten. Trykk HER å lese mer om Mindfulness.

Les mer om hvordan vi jobber med psykisk helse i Terapi og på våre Kurs.

Del innlegg: