Relasjonsproblemer og terapi

Skrevet av: Johan Mørch-Simonsen

Det sies at vi mennesker er våre relasjoner. Hva vi synes om oss selv og hvordan vi har det henger i stor grad sammen med kvaliteten på relasjonene vi har. Så når vi setter oss fast i gjentagende konflikter eller det skjer alvorlige hendelser som truer tilliten til andre kan det ha store kostnader både for relasjonen og oss selv. 

Gjennom livet har vi utarbeidet et kart for hvordan vi skal forholde oss til verden rundt. Dette kartet er i stadig behov av oppdateringer for å forstå nye endringer i omgivelsene og relasjonene våre. Dersom vi har vært veldig redde eller såret tidligere kan vi låse oss fast i de strategiene som hjalp oss da. Vi låser oss til kartet og tør ikke gjøre endringer for å beskytte oss mot det som var. Dette kan føre til at vi ikke klarer å skape nye, sunne relasjoner eller gjøre det vanskelig å reparere de relasjonene vi har etter vonde erfaringer. 

Terapi kan være et nyttig verktøy for å bli kjent med egne strategier og eget potensiale for endring. Hvilke strategier bruker jeg for å ha det bra i mine relasjoner? Hvilke kostnader har disse strategiene? Kunne jeg gjort noe annet? 

Det kan og være et trygt rom å møte sammen for å få hjelp til å rydde i felles mønstre med noen som kan se relasjonen utenfra og har kompetanse på hvordan gjøre hjelpsomme endringer. Dette kan gjelde par, foreldre og barn eller andre viktige relasjoner som søsken. 

Terapi handler om hjelp til endring. Endring kan både være skummelt og vanskelig. Dersom man vil at noe skal bli annerledes, må man gjøre noe annerledes. Om vi fortsetter på samme måte som før vil resultatet sannsynligvis bli det samme. Og arbeide med et problem i terapi vil for mange i seg selv være en stor endring, og da er allerede sannsynligheten stor for at vi vil kunne få et annerledes resultat. 

Del innlegg: