Forebygging av utbrenthet: kjennetegn, egenomsorg og hjelp

Utbrenthet er en tilstand som kan oppstå som følge av langvarig stress og overbelastning. Årsakene er likevel ofte sammensatt og kan variere fra person til person. Ofte kommer det brått på den det gjelder, men fordi det henger sammen med høy belastning over tid, er det mulig å forebygge dersom man er mer oppmerksom på faresignalene. Å ta vare på seg selv og være oppmerksom på tidlige tegn på stress er avgjørende for å unngå utbrenthet. Her ser vi nærmere på typiske kjennetegn ved stress, samt tiltak du kan iverksette for å forebygge utbrenthet.

 

Tidlige kjennetegn på skadelig stress

Før det eventuelt kommer så langt som til at man kan defineres som utbrent, oppleves ofte flere tegn på stress. Dersom du er oppmerksom på disse kan det hjelpe deg å forebygge at det går for langt.

Dette er tegn som du bør ære oppmerksom på og ta på alvor:

  1. Fysisk utmattelse: Følelser av tretthet som ikke forsvinner med hvile.
  2. Emosjonell ubalanse: Hyppige endringer i humør og følelser av irritabilitet.
  3. Kognitiv støy: Problemer med konsentrasjon og å holde fokus.
  4. Redusert glede: En følelse av at aktiviteter som tidligere ga glede, nå føles meningsløse.
  5. Søvnproblemer: Vanskeligheter med å sove eller opprettholde en god søvnrytme.

 

Hvordan forebygge utbrenthet

For å beskytte deg selv mot utbrenthet, er det viktig å integrere egenomsorg i hverdagen. Her er noen forslag:

  1. Sett tydelige grenser: Lær deg å si nei, og unngå å påta deg mer ansvar enn du kan håndtere.
  2. Prioriter egenomsorg: Sørg for å ta pauser, og vær bevisst på å bruke tid på aktiviteter som gir deg glede og avslapning.
  3. Regelmessig fysisk aktivitet: Engasjer deg i bevegelse som du liker, enten det er trening, yoga eller spaserturer, for å redusere stress.
  4. Oppretthold sosiale relasjoner: Hold kontakten med venner og familie, og del tanker og følelser med dem. Støtte fra andre er viktig.
  5. Praktiser mindfulness eller andre pusteøvelser: Å bruke teknikker som meditasjon eller pusteøvelser kan hjelpe deg å håndtere stress i hverdagen.
  6. Evaluér arbeidsmengden: Hvis du opplever konstant overbelastning eller en uholdbar livs-eller arbeidssituasjon er et viktig å ta grep. Enten ved å si fra deg oppgaver, se etter ny jobb eller vurdere om det er mulig å restrukturere arbeidsoppgavene dine eller be om støtte.

 

Hjelp fra Bekkestuapsykologen

Vi i Bekkestuapsykologen jobber ofte med mennesker som står i fare for utbrenthet eller allerede har opplevd det. Vi vil gjerne jobbe hjelpe deg tilbake til et godt liv, og hjelpe deg med å forebygge utbrenthet dersom du tror du er i faresonen. Vår tilnærming er helhetlig, hvor vi kombinerer terapi og yoga for å støtte deg i å oppnå en sunn balanse mellom arbeid, liv og velvære. I terapirommet vil det også være mulighet til å jobbe med årsakene til hvorfor det for eksempel kan være vanskelig å sette grenser, gi deg selv god egenomsorg eller engasjere deg i aktiviteter som gir energi istedenfor å tappe deg.

Vi jobber sammen med deg for å identifisere stressfaktorer og utvikle strategier som kan bidra til å beskytte deg mot utbrenthet. Vårt mål er å gi deg de nødvendige verktøyene for å håndtere utfordringer, slik at du kan leve et mer balansert og tilfredsstillende liv.

Ikke vent til stresset tar overhånd. Ta kontakt med Bekkestuapsykologen i dag, og la oss hjelpe deg med å skape en sunnere hverdag. Du fortjener å ta deg selv og din helse på alvor.

Del innlegg: